Se dette nyhedsbrev i en browser
Skipper Math. J. Knudsens (1808-1891) statelige to-etagers hus fotograferet i 1896. Det blev revet ned i 1910 for at give plads til et nyt posthus. Det er dog for længst nedlagt, og i dag rummer huset Kromanns Fiskerestaurant. (Foto i Sønderho Sognearkiv).
Det er snart jul, og sætternissen har været på spil
Nyhedsbrev nr. 56 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 19. december 2018 

Kære abonnent,
 
Er du medlem af Sønderho Borgerforening, har du i disse dage fået det nye nummer af Sønderho-Nyt med det smukke juleomslag udført af Karen Segall.
 
Men inde i bladet har sætternissen været på spil og byttet lidt rundt på tingene. Billedteksten var forsvundet, og en opfordring til en hyggelig gå-på-opdagelse-tur i julen i Sønderhos gader var måske lidt svær at få øje på. Derfor har jeg her rettet op på sætternissens drillerier.
 
Da Holger Drachmann ville købe hus i Sønderho
På en af sine mange rejser kom digteren Holger Drachmann i efteråret 1893 til Sønderho, hvor han tog ind på kroen. Som den store kunstner han var, fik han hurtigt øje på det smukke ved de ejendommelige gamle sønderhohuse. Navnlig var han begejstret for kaptajn Mathias Knudsens ejendom, som var beliggende, hvor det nye posthus nu er bygget.
 
En dag gik han ind for at hilse på ejermanden og bese huset indvendigt, og han traf da konen, fru Karen Knudsen, hjemme. Den gamle kone serverede en halv flaske vin for skjalden, som drak den til sidste dråbe. De to snakkede op og ned om forskelligt; for ”Kaaren”, som hun i daglig tale benævnedes, var vel nok mand for at føre en samtale. Digteren udbredte sig i rosende vendinger om det dejlige hus og sagde til sidst, at han egentlig kunne ønske at købe ejendommen.
Kyw æ hus?” – udbrød Karen spørgende.
Ja, – købe det”, gensvarede digteren.
Jeg kunne rigtig lide at bo her i huset, hvis jeg da ellers kunne få det!
Da sagde den stoute skipperkone afvisende og bestemt: ”Så manne pæng’ har Di ett!
Med denne udtalelse ville hun kun betegne, at huset under ingen omstændigheder var til salg; men digteren opfattede det på en anden måde.
Han tog afsked og gik hjem til kroen, hvor han tilkendegav sin ærgrelse over, at man også i en så fjernt liggende by som Sønderho vidste besked med hans dårlige økonomiske forhold! – Til sorg for mange – deriblandt den om sommeren i Sønderho boende kunstnerkoloni – blev den gamle patricierejendom solgt og nedrevet i 1910. Den findes dog endnu gengivet på postkort.
 
Sådan skrev redaktør Christian Sneum i Fanø Ugeblad den 21. maj 1932. Havde Drachmann haft held til at købe huset, havde det enestående og statelige hus måske stået der den dag i dag?  
 
Inspiration til en jule-gåtur for store og små i Sønderho
PS. Lagde du mærke til, at husets mure på fotografiet herover er opstreget med hvid farve, så det ser ud som om, det var bygget af store sandstenskvadre? Omkring 1850 og mange år frem blev det selv i Sønderho moderne at efterligne storbyernes nye arkitekturstrømninger. Mindst 25 huse i Sønderho vides at have haft denne opstregning, som man stadig kan finde mange spor af rundt omkring i byen. Tag børn eller børnebørn med på en hyggelig jule-gåtur rundt i Sønderho og se, hvor mange I kan finde!
 
Min personlige ”facitliste” bringes i næste nummer af Sønderho-Nyt.
 
Venlig hilsen og god tur i Sønderhos hyggelige gader
Per Hofman Hansen
 
Frameld dig dette nyhedsbrev