Se dette nyhedsbrev i en browser
Henrik Cavling rapporterer fra en cykeltur på Fanø i 1903
Læs journalistens forfriskende reportage øen rundt
Nyhedsbrev nr. 50 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 9. september 2017 

Kære abonnent,
 
Ingen kunne som Henrik Cavling, der var journalist og redaktør på Politiken, rapportere med indfølelse og fortælleevne. Han var livsnyderen, der med bowlerhat, notesblok og cykel elskede at bevæge sig rundt i landet. I 1903 var turen kommet til Fanø.
 
Følg ham fra han hopper på cyklen på den brede strand neden for Kurhotellet, "stikker Hænderne i Lommen og lader sig blæse henad Strandbredden", spiser jordbær med plantør Hegaard Christensen, til han svinger væk fra stranden ind til Sønderho for at spise æggekage og fisk hos krofatter Balthazar Christensen på Sønderho Kro. I Sønderho bliver det til farverige beskrivelser af både præst og kirke, og en vidunderlig beretning om Julius Exner og hans ikke altid lige velvillige modeller.
 
På tilbageturen må cyklen trækkes ind over heden, inden han når frem til Sønderho Fuglekøje, hvor et møde med kaptajn Knudsen fører til en snak om kunsten at fange en and.
 
"Videre pløjede Cyklen sig en Fure gennem de lyngbelagte Veje", fortsætter Cavling og når om aftenen frem til Nordby, hvor han møder byens legendariske klokkemand, der hilste på sin "kollega" med ordene "Jeg er Avisen her paa Fanø".
 
Per Hofman Hansen
 
I anledning af at dette er mit nyhedsbrev nr. 50, får du som tillæg
Journalisten Andreas Vindings opfølgende reportage fra hans cykeltur til Sønderho i 1909. Her har han lejlighed til at få et længere interview med Julius Exner og aflægge et besøg hos Exners gamle model, Ellen Mortensen.
 
Frameld dig dette nyhedsbrev