Se dette nyhedsbrev i en browser
David Jacobsen: Motiv fra havnen i Nordby 1852. Original i Museum Jorn, Silkeborg.
Rettelse til
"Reise i Provindserne"
Reportager fra Fanø i 1831 og 1832 skrevet af G.F. Ursin 
Nyhedsbrev nr. 41 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 11. december 2015

Kære abonnent,
På grund af en teknisk fejl var der i det netop udsendte nyhedsbrev et link, der ikke fungerede. Det er rettet i denne udgave af nyhedsbrevet.
Jeg beklager fejlen.
Venlig hilsen
Per Hofman Hansen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Om Fanøs befolkning og levevilkår
I dette nyhedsbrev præsenterer jeg en tidlig reportage fra Fanø skrevet af Georg Frederik Ursin (1797-1849), der bl.a. var foregangsmand for etableringen af Polyteknisk Læreanstalt i København (i dag Danmarks Tekniske Universitet, DTU).
 
For at fremme kendskabet til teknologiens indretning og tilstand udgav han i en årrække tidsskriftet "Magazin for Kunstnere og Haandværkere". Ursin lagde vægt på, at indholdet skulle være nyhedsorienteret, det skulle bygge på øjenvidneberetninger og skulle helst være skrevet i en pågående reportageform, der kunne minde om vor tids journalistiske metoder. En sådan førstehåndsviden og aktualitet fik han ved selv at rejse rundt i Danmark og her opsøge høj som lav: birkedommer, præst, fisker, sømandskone, færgemand og flere. Under sine rundrejser besøgte han også Fanø. Det skete i to omgange; først i 1831 og anden gang igen året efter.
 
Ursins reportage rummer ganske bemærkelsesværdige iagttagelser af Fanøs befolkning og dets levevilkår, herunder fiskeriets betydelighed. Ganske underholdende for den nutidige læser er ikke mindst skildringen af færgefarten mellem Sønderho og Ribe og de lunefulde omstændigheder, som tidevand og verjlig betød for sejladsen og de rejsende; hør bare: "Vi måtte nu vente fra kl. 7.30 om morgenen indtil kl. 5 om eftermiddagen, da floden, som havde tilkendegivet sig ved den indadgående strøm var steget således, at vi atter kom flot. Sejladsen fortsattes, men kun ved krydsning indtil vi nåede Keldsand uden for Sønderho. Men da var det atter lavvande, og følgelig sad vi snart fast i sandet. Først næste morgen kom vi ved højvande fri og nåede således vor bestemmelse".
 
Læs selv hele Ursins reportage fra Fanø, som jeg har valgt at gengive i sin oprindelige lidt knudrede sproglige form. Til at illustrere reportagerne har jeg valgt nogle ældre kort og en række smukke skitser udført af kunstneren David Jacobsen, da han i 1852 besøgte Fanø.
 
Tak til Niels Frederiksen, som gjorde mig opmærksom på Ursins beretning.
- - - -
Havde du opgivet håbet om at modtage flere nyhedsbreve fra mig, er det nok forståeligt. Det sidste du modtog fra mig var helt tilbage i juni måned, men mit arbejde med bogen om "Holger Drachmann på Fanø" har fyldt rigtig meget. Den er blevet en stor slagssucces for Fanø Kunstmuseum, så den er tæt på at være udsolgt, men kan dog endnu købes gennem boghandlerne eller ved at kontakte Fanø Kunstmuseum (post@fanoekunstmuseum.dk)
 
Venlig hilsen
Per Hofman Hansen
 
Frameld dig dette nyhedsbrev