Se dette nyhedsbrev i en browser
Skelstenen mellem Nordby og Sønderho Sogne 
Nyhedsbrev nr. 36 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 20. december 2014

Kære abonnent,
I anledning af at skelstenen mellem Nordby og Sønderho sogne her i efteråret har fået ny plads inde langs cykelstien, hvor Postvejen møder Landevejen, har jeg gravet lidt i historien. 

Bidrag til skelstenens historie
Jeg har fundet en række gamle dokumenter, fotos og kort og ikke mindst Hans Brinchs genfortælling af det gamle sagn om, hvordan skellet mellem nord og syd blev sat. Er Hans Brinchs genfortælling ikke en egentlig julefortælling, er det i alle tilfælde en rigtig røverhistorie. Læs selv!

Æ skelsten vender sig, når den lugter varmt brød
"Stenen er skæv og ujævn, lidt mosbegroet, og de fleste kigger mekanisk på den, når de går forbi. Øens beboere har igennem ca. et århundrede moret sig med at fortælle deres egne små, at dette markskel efter gammelt sigende vender sig, når det lugter varmt brød. Hvilket har sin egen naturlige forklaring". Sådan skrev Hans Brinch i 1974 om den gamle skelsten.

Æ pissten - "fjendeland" - japper og gojer
I folkemunde er skelstenen altid blevet omtalt som "æ pissten". Øgenavnet knytter sig til brugen af stenen, når de rejsende kunne blive trængende på den lange vej mellem Sønderho og Nordby - og omvendt - naturligvis! Her gjorde diligencen holdt, og damerne gik til den ene side og herrerne til den anden. Det var også her, at man bevægede sig ind i "fjendeland", uanset om man kom fra syd eller nord, og det var her de to "folkeslag" fik betegnelserne japper og gojer.

Glædelig jul og på gensyn i det nye år
Per Hofman Hansen


Frameld dig dette nyhedsbrev