Se dette nyhedsbrev i en browser
Tag med på havevandring i Sønderho i 1934
Nyhedsbrev nr. 68 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 27. oktober 2022

Kære abonnent,
 
Måske har du helt opgivet at høre fra mig? Det er nemlig næsten et år siden, at jeg sidst har udsendt et nyhedsbrev. Det skyldes udelukkende, at jeg har været optaget af mange andre opgaver med relation til Fanøs kultur og historie, som ikke lige har egnet sig til et nyhedsbrev. Men nu har jeg til gengæld glæden af at kunne bringe en noget usædvanlig historie. Hør bare!
 
En svensk hortonom blev tiltrukket af Sønderhos haver  
Både i Sverige og I Danmark havde den svenske havespecialist Sven Gréen erfaret, at store dele af den klassiske havekultur var stærkt på vej til at forsvinde. Men i Sønderho fandt han et endnu stykke velbevaret idyl, hvorom han skrev: "Man skulle fristes til at tro, at alene tanken om at opsøge haver på Fanø ville være absurd, men inde i Sønderho by har hver husejer en lille have, om hvilken han kæmper en hård kamp mod vindens magt. Det gælder først og fremmest for ham at kunne fremvise så mange planter som muligt".
 
Sven Gréen udvalgte 10 særligt interessante haver
I løbet af sommeren 1934 besøgte Sven Gréen Sønderho flere gange. Her udvalgte han ti haver, som han fandt særligt interessante. Hver have blev omhyggeligt opmålt med en grundplan og såvel nyttehave som prydhave blev beskrevet og fotograferet. Det hele samlede han i en rapport, som mange år senere lykeligvis havnede i Sønderho Sognearkiv.
 
Tidligere arkivleder Anker Jensen har gjort mig opmærksom på Sven Gréens arbejde, som jeg blev lige så optaget af som han. Da både Anker og jeg kan forestille os, at også mange andre kunne tænke sig at komme på havevandring i Sønderho i 1934, har jeg nu gjort hele materialet tilgængeligt på min hjemmeside.
 

God tur og god fornøjelse
Per Hofman Hansen 
 
Fotografiet herover viser den gamle fine pumpe, som i sin tid stod i købmand Lorenzens have. I dag museumsbutikken Lorenzen, Nord Land 2.
Frameld dig dette nyhedsbrev