Se dette nyhedsbrev i en browser
Bogens forside gengiver et fotografi fra 1916, der viser feriekolonien Rudolphs Minde i Sønderho. Gavlen er udsmykket med datidens moderne kvaderopstregning, som rigtig mange andre huse i Sønderho også havde det.
Min bog om gamle huse i Sønderho med kvaderopstregning er nu udkommet
Nyhedsbrev nr. 65 om Fanøs kultur, natur og historie udsendt 9. august 2021 

Kære abonnent,
Nye tider, nye skikke – også i Sønderho
På rejser til nær og fjern mødte Sønderhos sømænd nye tiders skikke og moder. I Hamborg, der i 1842 havde været udsat for en voldsom bybrand, mødte de en genopbygget by udsmykket i en ny senklassicistisk stil.
 
Den nye stil, der var udført som et imiteret kvaderstensbyggeri kendetegnet af pudsede facader med kraftige fuger, bredte sig til byer som Esbjerg og Varde, hvorfra også mange sønderhoninger lod sig inspirere.
 
Men da Sønderhos økonomi og beskaffenhed i slutningen af 1800-tallet ikke lige var til at bygge nye store huse med kvaderstensimitation, opstregede man blot de eksisterende mure. På en billig og nem måde gav man sig til at efterligne ”stadens pragt” med påmalede imiterede sålbænke, hjørneliséner og altså også store kvadre.
 
Gennem et righoldigt og sjældent set billedmateriale har jeg kunnet påvise, at mere end 30 huse har været kvaderopstreget. Se min hjemmeside om de kvaderopstregede huse.
 
Boginfo:
Det er nu blevet til en bog, der blev præsenteret den 15. juli af Fonden Gamle Sønderho, der står som udgiver. Den er på 96 sider i farver i A4-tværformat og indbundet i stift helbind. Prisen er 175 kr. inkl. moms, men excl. porto. 
 
Bogen forhandles bla. her: 
Lorenzens butik i Sønderho
Åbent i august: Tirsdag-søndag 13-16. Mandag lukket.
Åbent i september: Tirsdag-lørdag 13-16. Lukket søndag og mandag.
Kan også købes via Fondens netbutikBøger eller i Fanø Boghandel tlf. 75 16 21 84
 
Overskuddet af salget går ubeskåret til Fonden Gamle Sønderho.
 
Venlig hilsen
Per Hofman Hansen
 

 

Frameld dig dette nyhedsbrev