Se dette nyhedsbrev i en browser
Heinrich Dohm: Solbad. Kvinder på Sønderho Strand. 1932. Tilhører Fanø Kunstmuseum.

Ribe og Sønderho
Om dengang ripenserne sejlede på søndagsudflugt til Sønderho
Af Harald Jacobsen Jetsmark
Nyhedsbrev nr. 27 udsendt 20. september 2013

Kære abonnent,
"Hver dag, når det var tørvejr og solskin, gik alle efter middag sønderom med badetøj og lækkerier, ud til badestedet i hjørnet, kaldet »Hønen«, og dér i en lang række klitter havde de deres bestemte klitgryder og dyrkede skiftevis havbad og solbad. - Maler Dohm studerede kvindeskønhed i kikkert, og den unge Forsberg dyrkede nudisme og gik i vandet med bowlerhat på hovedet."

Sådan tager den unge guldsmed og maler Harald Jacobsen Jetsmark fra Ribe københoningerne på kornet, når de boltrede sig i Guds fri natur på Fanø.

Hans humorfyldte beretning fra omkring 1920 har jeg ved lidt af et tilfælde fundet godt gemt i det vel nu nærmest glemte tidsskrift "Ribevennen" fra 1971. Beretningen har nærmest karakter af en øjenvidneskildring fra Sønderhos turismes tidligste tid, og så er den krydret med nogle kostelige anekdoter, hvorfor jeg synes den fortjener at blive kendt af en større kreds.

Hvem Harald Jacobsen var, var jeg længe om at finde ud af, men det er da lykkedes at sammenstykke en biografi om ham, som du foruden hans rejseberetning nu kan finde på min hjemmeside Ribe og Sønderho. Om dengang ripenserne sejlede på søndagsudflugt til Sønderho.

God fornøjelse ønskes du af
Per Hofman Hansen 
Frameld dig dette nyhedsbrev